Te weinig zelfacceptatie? Ben je dat zat? Bevrijd jezelf

Door Lucy Schaaphok

Heb jij moeite om jezelf te accepteren zoals je bent? Dat komt vaak omdat we ons hele leven lang meekrijgen hoe we moeten zijn, hoe we er uit moeten zien, hoe succes er uit ziet, hoe je je moet gedragen en dat houdt ons weg bij onze authenticiteit. Ben je dat zat? In dit blog leg ik je uit wat de kern van zelfacceptatie is en hoe je daar iets aan kan doen.

Gratis E-book

Ontvang mijn Ebook 'Ontdek waar je echt voor gaat' met 10 praktische ideeën waardoor jij beter weet wat je wilt,

Dit is doorgegeven van generatie op generatie omdat we niet mochten zijn zoals we zijn, dat was een zonde.

Diep van binnen willen we gezien worden en we denken dat dat gebeurt als we voldoen aan het plaatje wat anderen, maar ook onbewust we onszelf opleggen.

Onbewust omdat we stemmen van onze ouders, leeftijdsgenoten internaliseren. We maken ze tot onze eigen stemmen, onderdelen van onze innerlijke persoonlijkheden.

Moeite hebben met zelfacceptatie

Deze stemmen houden ons weg van onze authenticiteit, bij onze wilde vrouw (of man) die we zijn. We zijn keer op keer gepolijst, thuis, op school, door de maatschappij, door onze leeftijdsgenoten.

De wildheid is er vanaf. En natuurlijk is het nodig om te leren functioneren in een maatschappij, je te kunnen afstemmen op de ander, maar hoe ver mag dit gaan?

Het voordeel van ouder worden kan zijn is dat je minder geeft om uiterlijk, om status. Door ervaringen die je in je leven hebt gehad ,weet je dat het daar niet om draait.

Materie is handig, maar brengt geen geluk. Wat brengt dan wel geluk? In mijn ogen is dat authentiek zijn, helemaal jezelf. Accepteren van alles wat in je is, inclusief de schaduw die in je is.

  • Wanneer je steeds minder moet van jezelf, wanneer je steeds minder schaduw onderdrukt in jezelf, komt er energie vrij.

    zelfacceptatie

De kern van zelfacceptatie

Het accepteren van de wilde stukken in jezelf die misschien niet aangepast zijn, daar draait het om, het accepteren van emoties, van verlangens, alles mag er zijn.

Het is belangrijk om licht op al deze zaken te schijnen, zodat je steeds meer facetten van jezelf laat zien, leeft. Ruwe facetten, gepolijste facetten, die met elkaar in balans zijn, die een eenheid vormen, die elkaar versterken.

Wanneer je steeds minder moet van jezelf, wanneer je steeds minder schaduw onderdrukt in jezelf, komt er energie vrij. Vitaliteit, verlangen, genot, op diepe niveaus.

Tips voor meer zelfacceptatie

Voldoe jij aan het plaatje van wie je zou moeten zijn volgens je opvoeding en de maatschappij? Of mag je ruwe, wilde zelf er ook nog zijn, inclusief je schaduwstukken? Als je dat laatste wilt dan zijn deze tips belangrijk voor je.

1. Accepteer dat je niet overal goed in hoeft te zijn
2. Wees nieuwsgierig naar jezelf
3. Doe dingen waar je bang voor bent
4. Voel je emoties
5. Deel je kwetsbaarheid met anderen
6. Geloof niet alles wat je denkt
7. Praat met je innerlijke criticus

Het kost zoveel energie om schaduwstukken weg te drukken en te voldoen aan iets wat je niet bent. Je zou liever ‘minder moeten’, meer energie laten vrijkomen en daardoor tot zelfacceptatie komen. Dat is gewoon mogelijk.

Doe de Inner Leadership test

Met de gratis Inner Leadership test krijg je in 10 minuten inzicht in jouw innerlijk leiderschap. Je ontvangt het resultaat inclusief interessante tips gemakkelijk in je mailbox.

  • Inzicht in je Innerlijke Leiderschapsstijl
  • Tips om meer te doen wat voor jou belangrijk is
  • Concrete ideeën om betekenis aan je leven te geven
+ elke maand handige tips om je sterker te voelen in het pad wat jij wilt lopen.
Start Inner Leadership test
Translate »