Zo kom je van je ‘ik weet niet wat ik wil’ syndroom af

Betrap je jezelf weleens op deze gedachte: ik weet niet wat ik wil. Heb je het gevoel dat je daarin vastzit? Dat je jezelf tegenhoudt in je talenten, in wie je bent? Moet je teveel van jezelf en leef je niet het leven wat je graag wilt? Het ‘niet weten wat je wilt’ werkt verlammend, vind je niet? Met dit blog zet je de eerste stap om ervan af te komen.

Gratis E-book

Ontvang mijn Ebook 'Ontdek waar je echt voor gaat' met 10 praktische ideeën waardoor jij beter weet wat je wilt,

Over het ‘ik weet niet wat ik wil’ syndroom

Ergens weet je (vermoed ik) wel wat je wil, maar durf je er niet voor te gaan. Waarschijnlijk moet je uit je comfortzone en dat doen je natuurlijk liever niet. Zelfs niet als de situatie waarin je zit oncomfortabel voelt.

Je zit vast in een patroon wat je zelf hebt bedacht. Zodra je afwijkt van dat patroon schieten er allerlei gedachten door je hoofd zoals “hey wat is dit” of “dat gaan we dus niet doen”. Daarmee ga je terug in je hok van je comfortabele comfortzone.

Jouw ‘ik weet niet wat ik wil’ syndroom zou zomaar eens in dat rijtje kunnen passen. Als je niet wat je wilt hoef je immers ook niet te veranderen.

Het probleem is dus niet dat je ‘niet weet wat je wilt’ maar dat je opziet tegen alle veranderingen die dit met zich meebrengt. In je leven, je werk en wellicht je relatie.

Als je alles bij het oude houdt, hoef je die angst voor verandering niet in de ogen te kijken. Maar ja, is dat dan wel wat je wilt? Lees lekker verder als je toch van dat syndroom af wil komen.

Ga lekker dromen

De eerste stap is te gaan dromen, op deze manier kom je steeds dichterbij te weten wat wilt. Bij deze stap hoef je je geen zorgen te maken of te piekeren over de praktische zaken, of het wel mogelijk is en wat anderen zullen zeggen.

Jij mag dromen wat je wilt, onbeperkt, zonder dat je denkt aan geld, tijd, verplichtingen. Laat jezelf helemaal gaan. Maak er beelden van in je hoofd, ga tekenen of maak er een SoulCollage® kaart over.

Neem je tijd. Door aandacht te besteden aan wat je graag zou willen, stuur je met je energie die kant op, zonder dat je er fysiek iets aan doet.

Hoe meer je droomt, hoe meer het universum mee zal gaan werken, die kan niks met wat je allemaal niet wilt, want ook waar je weerstand op hebt en daar aandacht op hebt, creëer je meer.

Maak het concreet en magisch

Nu je zo gedroomd hebt wordt het waarschijnlijk steeds meer helder wat je wilt en ook nu hoef je je niet bezig te houden met of het wel haalbaar is.

Maak een zo kort mogelijke zin waarin je je droom formuleert. Je formuleert dit in het heden, alsof het er al is.

Bijvoorbeeld; ik woon op een magische plek waar ik mensen help om meer in het nu te leven, of ik reis de hele wereld rond en verdien mijn geld tijdens deze reis moeiteloos. Het mag van alles zijn.

Hoe concreter jij wat je wilt maakt, hoe gemakkelijker je het naar je toetrekt. Schrijf het op en zeg het hardop. Het mooiste en het krachtigste is als je dit samen met iemand doet.

Belemmerende overtuigingen

Wees je je bewust van de beren op de weg die omhoog komen wanneer je de zin, wat jij wilt, hardop zegt. Meestal komen deze belemmerende overtuigingen snel omhoog.

voorbeelden belemmerende overtuigingen

 • wie denk je dat je bent
 • dit gaat toch niet lukken,
 • ik zou niet weten hoe dit zou moeten
 • etcetera.

Het is belangrijk dat je je bewust bent van deze beren, stop ze niet weg. Hoe meer je ze wegstopt, hoe harder ze zullen proberen je te saboteren. Maar, let op, ga er niet in mee.

Zie dat het een gedachte is en weet dat ze niet waar zijn. Verwelkom ze en laat ze dan als een wolk weer verder glijden.

Ik geniet ervan wanneer ik mijn leven vanuit flow vorm kan geven. De balans tussen werk en ontspanning, tussen contact met anderen en alleen zijn. Ik ben steeds minder gaan “moeten” van mijzelf en dat biedt al zoveel ruimte!

Positief stimuleren

Bedenk en besteed meer tijd aan positieve affirmaties, dan aan je belemmerende overtuigingen. De meeste mensen maken de fout door de meeste tijd en energie in de beren te stoppen. Dit is dan ook wat je zult creëren. Leer om te switchen tussenbeide en je snel weer op de affirmatie te richten.

Dit zijn wat voorbeelden van positieve affirmaties

 • Ik accepteer mezelf zoals ik ben.
 • Ik ben goed, uniek en bijzonder.
 • Ik waardeer mezelf.
 • Ik sta in mijn kracht.
 • Ik geef het beste van mezelf.
 • Ik ben trots op wie ik ben.

Je kunt je dromen verwezenlijken als dat bij je pad hoort

Vasthouden en loslaten

Laat het los. Wanneer je voelt dat je vaak genoeg de affirmatie hebt gezegd en de beren op de weg steeds minder voeten aan de grond krijgen, dan laat je het los.

Ga niet krampachtig je vasthouden aan de affirmatie. Laat het universum nu het werk doen.

Open staan voor mogelijkheden

Let op signalen uit je omgeving. Vaak krijg je na het werken met je affirmatie signalen die je erbij zullen helpen om te creëren wat je graag wilt. Sta dus open.

Denk aan een boek dat je tegenkomt met een woord wat gaat over je droom, of dat iemand je iets vertelt wat raakvlakken heeft.

Vraag je dan af wat deze je proberen te vertellen. Vaak zijn het handvaten voor de stappen die je moet zetten om je droom te bereiken.

Wat heb je nodig?

Wat heb jij nodig om open te kunnen staan? Meditatie? Tijd en ruimte voor jezelf? Iets creatiefs? Je kunt altijd 5 minuten inplannen op een dag dat je dit soort dingen doet. Lukt dit niet?

Kijk dan eens naar de beren op die weg die je belemmeren om maar 5 minuten vrij te maken. Zet kleine stapjes en bestudeer je gedachten wanneer ze je blokkeren. Breng jezelf terug naar gedachten die helpend zijn. Wees lief voor jezelf als het niet in 1 keer lukt om van je ik weet niet wat ik wil syndroom af te komen. Ik help je graag als je een zetje in de rug nodig hebt.

Doe de Inner Leadership test

Met de gratis Inner Leadership test krijg je in 10 minuten inzicht in jouw innerlijk leiderschap. Je ontvangt het resultaat inclusief interessante tips gemakkelijk in je mailbox.

 • Inzicht in je Innerlijke Leiderschapsstijl
 • Tips om meer te doen wat voor jou belangrijk is
 • Concrete ideeën om betekenis aan je leven te geven
+ elke maand handige tips om je sterker te voelen in het pad wat jij wilt lopen.
Start Inner Leadership test

Click here to add your own text

Translate »