Zelfvertrouwen opbouwen? Pak je innerlijke criticus aan

We kennen allemaal die stemmen in ons hoofd, die van alles willen. Maar 1 stem is vaak heel prominent aanwezig; de innerlijke criticus. Luisteren naar deze innerlijke stem knaagt aan je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen opbouwen gaat niet vanzelf. Het vraagt om bewustzijn en concrete actie. Hoe je dat doet? In dit blog ga ik daarop in. 

Gratis E-book

Ontvang mijn Ebook 'Ontdek waar je echt voor gaat' met 10 praktische ideeën waardoor jij beter weet wat je wilt,

Erg onaardig …

De innerlijke stem kan erg onaardig tegen je zijn. Misschien geloof je al heel lang wat je innerlijke criticus, het stemmetje in je hoofd, tegen je zegt: ” Je bent niet knap genoeg, niet slim genoeg, niet zelfverzekerd genoeg”. Heb je daar al genoeg van?

Net zoals je angst, is je innerlijke criticus een manier om jezelf te beschermen tegen alle mogelijke pijn die er bestaat. Jouw innerlijke criticus geeft je net zolang  en veel negatieve feedback totdat je de dromen die je hebt weer loslaat.

Deze stem heeft dus overal en altijd wel zijn oordeel klaar. Het is goed om deze te onderzoeken en te bekijken hoe het te werk gaat. Heeft het een boze, toesprekende stem, of is het heel rustig met slinkse opmerkingen?

Zelfvertrouwen opbouwen op 2 manieren

1. Bewust trots zijn

Schrijf elke ochtend en avond iets op waar je trots op bent. Dit kan van alles zijn, iets afmaken, mijn gevoel en emotie tonen, doorzetten met iets waar je aan begonnen bent of lekker dicht bij jezelf blijven.

Op deze manier laat je jezelf en je innerlijke criticus duidelijk zien dat je wel goed genoeg bent en dat je niet meer hoeft te geloven wat je denkt. Er is altijd iets om trots op te zijn.

  • 1 lastige stem is vaak aanwezig: de innerlijke criticus.

    zelfvertrouwen opbouwen innerlijke criticus

2. Je innerlijke criticus beter leren kennen

Je komt, wanneer je een SoulCollage® kaart wilt maken over dit aspect, vanzelf een afbeelding tegen die dit innerlijke aspect van jezelf representeert. Door te werken met deze kaart met behulp van het ‘ik ben degene die’ proces kun je het vanuit de helicopterview onderzoeken en balans aanbrengen in dit aspect.

Je kunt licht op de schaduw werpen door het proces ermee te doen en er ook achterkomen dat de innerlijke criticus ook zijn kwaliteiten heeft. Uiteindelijk wil het ook dat jij je goed ontwikkelt en je kunt dit aspect helpen om dit op een goede manier te doen. Je bouwt er zelfvertrouwen mee op.

Wil je onder begeleiding aan de slag met de innerlijke criticus en een workshop volgen? Volg op 8 februari een online workshop

Doe de Inner Leadership test

Met de gratis Inner Leadership test krijg je in 10 minuten inzicht in jouw innerlijk leiderschap. Je ontvangt het resultaat inclusief interessante tips gemakkelijk in je mailbox.

  • Inzicht in je Innerlijke Leiderschapsstijl
  • Tips om meer te doen wat voor jou belangrijk is
  • Concrete ideeën om betekenis aan je leven te geven
+ elke maand handige tips om je sterker te voelen in het pad wat jij wilt lopen.
Start Inner Leadership test
Translate »