Zelf aan het stuur blijven, hoe doe je dat?

Laatst werd ik diep geraakt door een opmerking die iemand maakte, iemand  die dichtbij mij staat. Er werd pijn aangeraakt en een gekwetste persoonlijkheid, die ik al lang niet had ervaren, nam bijna alle ruimte iin. Nam het bijna over.

Gratis E-book

Ontvang mijn Ebook 'Ontdek waar je echt voor gaat' met 10 praktische ideeën waardoor jij beter weet wat je wilt,

Ik voelde het gebeuren en zei tegen deze persoonlijkheid: kom maar, uit maar wat je voelt, zeg het maar, ik luister naar je. De innerlijke persoonlijkheid begon te spreken en uitte al haar angsten en hoe ze de situatie zag. Oef, dat was niet mals.

Ze wilde mij zo beschermen en mij waarschuwen voor gevaar. De situatie zeker niet vertrouwen en het liefste de deur dichtgooien.

Het was een goede oefening om dit deel van mij weer even wat beter te leren kennen. Vroeger had dit deel het stuur helemaal overgenomen en had ik inderdaad de deur dichtgegooid, omdat ik dan luisterde naar die stem en niet besefte dat het maar een deel van mij is die zich dan zo voelt.

  • kom maar, uit maar wat je voelt, zeg het maar, ik luister naar je.

Ik had dan eigenlijk mijn eigen ruiten ingegooid omdat dit deel reageerde vanuit situaties in mijn jeugd en niet hoe de werkelijkheid op dit moment is. Die situatie in mijn jeugd is er niet meer, alleen dat deel handelt er soms nog wel naar.

Maar nu kan ik in die helicopterview blijven en kijken naar wat een deel van mij voelt, zonder mijzelf te verliezen. Zelf aan het stuur blijven, de regie houden, maar wel de ruimte geven aan zo’n deel om zich ook te uiten binnenin mij.

Door dit deel de ruimte te geven, wordt het in het licht gezet. Het mag er zijn, wordt niet meer weggedrukt, waardoor het ook niet ineens het stuur gaat overnemen.

Wanneer een deel in jezelf niet gezien mag worden, wanneer het onderdrukt wordt, dan kan het juist door die druk ineens aan de oppervlakte komen en de boel overnemen.

Ik heb door meer dan 15 jaar te werken met innerlijke persoonlijkheden  een mooie blauwdruk van mezelf gemaakt. Daardoor mag alles er zijn in mij. Ik voel zoveel liefde voor mijn innerlijke persoonlijkheden en daardoor kan ik dat ook aan anderen geven.

Doe de Inner Leadership test

Met de gratis Inner Leadership test krijg je in 10 minuten inzicht in jouw innerlijk leiderschap. Je ontvangt het resultaat inclusief interessante tips gemakkelijk in je mailbox.

  • Inzicht in je Innerlijke Leiderschapsstijl
  • Tips om meer te doen wat voor jou belangrijk is
  • Concrete ideeën om betekenis aan je leven te geven
+ elke maand handige tips om je sterker te voelen in het pad wat jij wilt lopen.
Start Inner Leadership test
Translate »