Toen ik mijn middelvinger opstak

Op de middelbare school hadden we een leraar Duits, hij werd wel vergeleken met Hitler, wat natuurlijk wel een extreme vergelijking was. Iedereen was bang voor hem, omdat hij je zo voor schut kon zetten, of je ineens een vraag kon stellen, waar je vaak niet zomaar het antwoord op had.

Gratis E-book

Ontvang mijn Ebook 'Ontdek waar je echt voor gaat' met 10 praktische ideeën waardoor jij beter weet wat je wilt,

Hij kleineerde ons en gaf ons het idee dat we nutteloze tieners waren en er toch niks van gingen bakken. Hij maakte regelmatig neerbuigende opmerkingen.

Ik liet me er niet door kisten. Als kind en tiener was ik al flink eigenwijs en stak in een denkbeeldige middelvinger naar hem op. Ik ging zelf wel bepalen wat ik wel en niet kon, dat liet ik mij zeker niet door zo’n leerkracht vertellen.

Ik ging hem wel een poepie laten ruiken en daar slaagde ik goed in. Ik haalde goede cijfers voor mijn examen Duits en was blij om van die eikel af te zijn.

Maar anderen in mijn klas trokken zich meer aan van hem en van wat hij zei, ze reageerden anders op zijn negativiteit richting ons. Waarom is dat zo?

We leren in ons leven, al vaak in het vroege begin van onze kindertijd hoe we het beste kunnen overleven. Vaak door ons aan te passen aan onze opvoeders, maken we keuzes die ervoor zorgen dat we krijgen wat we nodig hebben, en dat is liefde.

Deze vroege kindertijd is heel bepalend voor hoe we op latere leeftijd reageren op situaties. We reageren soms nog steeds op die manier, zoals we dat deden in die tijd, om te kunnen overleven.

Dit is uiteraard is al lang niet meer nodig, omdat we niet meer afhankelijk van onze ouders zijn.

  • Ik wil de regie over al die stemmetjes die van alles willen en vaak tegenstrijdig aan elkaar zijn.

Het innerlijke kind, dat een deel van ons is gebleven, ook nu in onze volwassenheid, kan een grote invloed hebben op je leven. Zeker wanneer het trauma’s heeft opgelopen en onvoldoende liefde kreeg.

Het kan zoveel ruimte innemen in je innerlijke systeem, dat andere delen, zoals degene die zich krachtig neerzet, of degene die weet wat ze wil, ondergesneeuwd raken.

Bij mij was de rebel sterk aanwezig. Ik zei altijd “zelf doen” en wilde me vooral afzetten tegen mensen die zich vervelend gedroegen. Of ik dat nou wilde of niet. Ik had er geen invloed op.

Ik leerde om meer regie te krijgen over deze reactiviteit en verder te kijken dan mijn eigen gevoelens. Te kijken naar waar die ander vandaan komt en waarom deze mogelijk zich zo gedraagt.

Dit maakt dat je vaak kunt sturen in hoe een situatie verloopt. Door te kijken welke reactie op dat moment het beste is, om tot een goed resultaat te komen en te creëren wat je graag wilt. Voorbij de emotie te gaan en te zien wat er daadwerkelijk nodig is.

Door jarenlang cursussen, workshops en trainingen te volgen en hiermee veel zelfonderzoek te doen, ontwikkelde ik meer en meer innerlijk leiderschap.

Ik kreeg de regie over al die stemmetjes die van alles wilden en vaak tegenstrijdig aan elkaar waren. Ik creëerde innerlijke harmonie. En boy, wat geeft dat een rust. Ik hoef niet anders meer te zijn dan mijzelf en kan kiezen hoe ik reageer op bepaalde situaties.

Hoe zit het met jouw innerlijke regisseur? Ik hoor het graag van je.

Doe de Inner Leadership test

Met de gratis Inner Leadership test krijg je in 10 minuten inzicht in jouw innerlijk leiderschap. Je ontvangt het resultaat inclusief interessante tips gemakkelijk in je mailbox.

  • Inzicht in je Innerlijke Leiderschapsstijl
  • Tips om meer te doen wat voor jou belangrijk is
  • Concrete ideeën om betekenis aan je leven te geven
+ elke maand handige tips om je sterker te voelen in het pad wat jij wilt lopen.
Start Inner Leadership test
Translate »