Gratis E-book
Ontvang mijn Ebook 'Ontdek waar je echt voor gaat' met 10 praktische ideeën waardoor jij beter weet wat je wilt,
Wist je dat ervaringen in je jeugd en de cultuur waarin je leeft van invloed kunnen zijn op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid als volwassene?
Ontvang mijn Ebook 'Ontdek waar je echt voor gaat' met 10 praktische ideeën waardoor jij beter weet wat je wilt,
Trauma is een complex en veelvoorkomend fenomeen dat diepgaande gevolgen kan hebben voor iemands fysieke, emotionele en psychologische welzijn. Gabor Maté, een gerenommeerde Canadese arts en auteur, heeft baanbrekende ideeën ontwikkeld over de relatie tussen trauma en gezondheid.
Gabor Maté heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de oorzaken en gevolgen van trauma. Hij benadrukt dat trauma niet alleen wordt veroorzaakt door grote schokkende gebeurtenissen, zoals oorlog of misbruik, maar ook door chronische stress, onderdrukking en verwaarlozing, en andere vormen van emotionele en fysieke disfunctie in de vroege jeugd.
Trauma brengt diepgewortelde veranderingen in het lichaam en de geest teweeg en kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen, verslavingen en gedragspatronen.
Hij benadrukt de cruciale rol van vroege levenservaringen in het ontstaan van trauma en stelt dat onvervulde emotionele behoeften tijdens de kindertijd kunnen leiden tot de ontwikkeling van stressreactiesystemen in de hersenen die overgevoelig zijn voor latere stressvolle situaties.
Dit kan resulteren in een verhoogd risico op het ontwikkelen van fysieke en psychische aandoeningen op latere leeftijd.
Hij legt ook de nadruk op de rol van maatschappelijke factoren bij het ontstaan en in stand houden van trauma. Hij wijst op de impact van sociale ongelijkheid, armoede, racisme en andere vormen van structurele onderdrukking op de gezondheid van individuen en gemeenschappen en pleit voor een bredere erkenning van deze maatschappelijke invloeden en de noodzaak om collectieve trauma’s aan te pakken door middel van sociale rechtvaardigheid en bekrachtiging.
Het helingsproces van trauma worden bereikt door een combinatie van verschillende benaderingen, waaronder therapeutische interventies, zelfzorgpraktijken en de ontwikkeling van veerkracht.
Het cultiveren van zelfcompassie, het aangaan van veilige relaties en het bewust worden van de impact van trauma op het lichaam zijn belangrijke stappen, net als het ontwikkelen van veerkracht bij het omgaan met trauma voor het bevorderen van heling.
Inzichten en suggesties over hoe je veerkracht kunt ontwikkelen volgens Maté:
1. Zelfcompassie: zelfcompassie is essentieel voor veerkracht. Het gaat om het cultiveren van begrip, acceptatie en vriendelijkheid voor jezelf, zelfs in tijden van pijn en moeilijkheden. Het erkennen van de impact van trauma zonder zelfoordeel is een belangrijke stap naar heling en veerkracht.
2. Het opbouwen van veilige relaties: ondersteunende en veilige relaties zijn belangrijk bij het ontwikkelen van veerkracht. Dit kunnen vrienden, familieleden, therapeuten of steungroepen zijn. Het hebben van mensen om op terug te vallen, die begrip tonen en steun bieden, kan van onschatbare waarde zijn bij het herstelproces.
3. Zelfzorg: Het nemen van de tijd en ruimte voor zelfzorg is cruciaal voor veerkracht. Maté moedigt het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen aan, zoals regelmatige lichaamsbeweging, meditatie, goede voeding en voldoende slaap. Dit draagt bij aan het versterken van je lichaam en de geest, waardoor je beter kan omgaan met stressvolle situaties.
4. Het aangaan van emoties: het erkennen en uiten van je emoties bij het ontwikkelen van veerkracht is essentieel. Bewust zijn van en ruimte te geven aan gevoelens van verdriet, woede, angst of pijn draagt bij aan veerkracht.
Het vermijden of onderdrukken van emoties kan het herstelproces belemmeren, terwijl het toestaan en onderzoeken van deze emoties helend kan zijn.
Dit proces opent de deur naar een dieper begrip van jezelf en biedt ruimte voor zelfcompassie door het erkennen en aanvaarden van je eigen emoties.
5. Betekenisvolle doelen en activiteiten: Het hebben van betekenisvolle doelen en activiteiten kan veerkracht bevorderen. Het nastreven van interesses, passies en doelen kan een gevoel van richting en voldoening geven.
Maté benadrukt dat het belangrijk is om activiteiten te kiezen die authentiek zijn en die resoneren met wie je werkelijk bent.
6. Mind-body benadering: Maté gelooft sterk in de verbinding tussen lichaam en geest. Hij moedigt aan om aandacht te besteden aan lichamelijke signalen en de impact van stress op het lichaam. Het beoefenen van ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, yoga of tai chi, kan helpen bij het verminderen van stress en het versterken van veerkracht.
7. Acceptatie van imperfectie: Een belangrijk aspect van zelfcompassie is het accepteren van imperfecties en gebreken van jezelf. Maté benadrukt dat het ontwikkelen van zelfcompassie betekent dat we onszelf accepteren zoals we zijn, inclusief onze gebreken en tekortkomingen.
Al deze elementen komen terug in de SoulCollage® methode, een intuïtief en creatief proces voor het versterken van je authenticiteit.
Door het maken van SoulCollage® kaarten kun je op een expressieve en intuïtieve manier je innerlijke wereld verkennen en je emoties, zowel pijnlijk als vreugdevol, tot uitdrukking brengen.
In SoulCollage® is er geen ‘goed’ of ‘fout’ bij het maken van kaarten. Het gaat niet om artistieke perfectie, maar om authentieke expressie.
Het creëert een veilige ruimte waarin iemands unieke expressie volledig welkom is, waardoor de acceptatie van imperfectie wordt bevorderd en stelt je in staat om in contact te komen met je innerlijke wijsheid en intuïtie. Zo accepteer je steeds meer imperfectie.
Door het uitzoeken van afbeeldingen die resoneren met bepaalde aspecten van jezelf, kun je een dieper begrip krijgen van je innerlijke wereld.
Dit proces van zelfontdekking en het ontdekken van innerlijke bronnen van kracht en heling draagt bij aan zelfcompassie. Het herkennen en erkennen van je innerlijke wijsheid kan je bekrachtigen en ondersteunen bij het ontwikkelen van een compassievolle relatie met jezelf.
SoulCollage® nodigt uit tot zelfzorg en reflectie. Het proces van het maken van de kaarten vereist tijd en aandacht, wat op zichzelf een daad van zelfzorg is. Door te werken met de betekenis van de gekozen afbeeldingen en symbolen, kun je meer inzicht krijgen in je behoeften, verlangens en pijnpunten.
Dit bewustwordingsproces is een waardevolle stap in het cultiveren van zelfcompassie, omdat het je helpt om op een liefdevolle en ondersteunende manier voor jezelf te zorgen.
SoulCollage® kan ook bijdragen aan zelfcompassie door deel te nemen aan een gemeenschap van gelijkgestemde individuen. Het delen van je SoulCollage® kaarten en ervaringen met anderen creëert een gevoel van verbondenheid en ondersteuning. Dit helpt bij het versterken van het gevoel van eigenwaarde en het besef dat je niet alleen bent in je reis naar heling en zelfcompassie.
En nog een bijkomend voordeel, het is nog leuk ook om te doen!
Word je af en toe gek van jezelf? Van die drukte in je hoofd? Deze geleide meditatie zorgt voor rust in je hoofd en versterkt je innerlijke balans. Daardoor kun je op de juiste manier reageren op uitdagende situaties.
Meedoen met Workshops & Cursussen