info@lucyschaaphok.nl   @lucyschaaphok   +31 (0)6 42 54 69 69

Blog


"Ik heb erg genoten van de SoulCollage® dag en het heeft me veel inspiratie gegeven. Wat een krachtig instrument. Met een aantal klanten ben ik er al aan mee aan de slag."
- Joanke Sierksma, Essentie Coaching

Toen ik mijn middelvinger opstak

 

Op de middelbare school hadden we een leraar Duits, hij werd wel vergeleken met Hitler, wat natuurlijk wel een extreme vergelijking was. Iedereen was bang voor hem, omdat hij je zo voor schut kon zetten, of je ineens een vraag kon stellen, waar je vaak niet zomaar het antwoord op had.

 Hij kleineerde ons en gaf ons het idee dat we nutteloze tieners waren en er toch niks van gingen bakken. Hij maakte regelmatig neerbuigende opmerkingen.

Ik liet me er niet door kisten. Als kind en tiener was ik al flink eigenwijs en stak in een denkbeeldige middelvinger naar hem op. Ik ging zelf wel bepalen wat ik wel en niet kon, dat liet ik mij zeker niet door zo'n leerkracht vertellen.

Ik ging hem wel een poepie laten ruiken en daar slaagde ik goed in. Ik haalde goede cijfers voor mijn examen Duits en was blij om van die eikel af te zijn.

Maar anderen in mijn klas trokken zich meer aan van hem en van wat hij zei, ze reageerden anders op zijn negativiteit richting ons. Waarom is dat zo?

We leren in ons leven, al vaak in het vroege begin van onze kindertijd hoe we het beste kunnen overleven. Vaak door ons aan te passen aan onze opvoeders, maken we keuzes die ervoor zorgen dat we krijgen wat we nodig hebben, en dat is liefde.

Deze vroege kindertijd is heel bepalend voor hoe we op latere leeftijd reageren op situaties. We reageren soms nog steeds op die manier, zoals we dat deden in die tijd, om te kunnen overleven. Dit is uiteraard is al lang niet meer nodig, omdat we niet meer afhankelijk van onze ouders zijn.

Het innerlijke kind, dat een deel van ons is gebleven, ook nu in onze volwassenheid, kan een grote invloed hebben op je leven. Zeker wanneer het trauma's heeft opgelopen en onvoldoende liefde kreeg. Het kan zoveel ruimte innemen in je innerlijke systeem, dat andere delen, zoals degene die zich krachtig neerzet, of degene die weet wat ze wil, ondergesneeuwd raken.

Bij mij was de rebel sterk aanwezig. Ik zei altijd “zelf doen” en wilde me vooral afzetten tegen mensen die zich vervelend gedroegen. Of ik dat nou wilde of niet. Ik had er geen invloed op.

Ik leerde om meer regie te krijgen over deze reactiviteit en verder te kijken dan mijn eigen gevoelens. Te kijken naar waar die ander vandaan komt en waarom deze mogelijk zich zo gedraagt.

Dit maakt dat je vaak kunt sturen in hoe een situatie verloopt. Door te kijken welke reactie op dat moment het beste is, om tot een goed resultaat te komen en te creëren wat je graag wilt. Voorbij de emotie te gaan en te zien wat er daadwerkelijk nodig is.

Door jarenlang cursussen, workshops en trainingen te volgen en hiermee veel zelfonderzoek te doen, ontwikkelde ik meer en meer innerlijk leiderschap. Ik kreeg de regie over al die stemmetjes die van alles wilden en vaak tegenstrijdig aan elkaar waren. Ik creëerde innerlijke harmonie. En boy, wat geeft dat een rust. Ik hoef niet anders meer te zijn dan mijzelf en kan kiezen hoe ik reageer op bepaalde situaties.

Hoe zit het met jouw innerlijke regisseur? Ik hoor het graag van je.

Hartegroet,

Lucy

Gratis video

Van onzekerheid naar succes
met je praktijk

SoulCollage.HighRes_logo2_110p.jpg

 

Meld je aan >


Gratis innerlijk leiderschapsscan voor coaches en therapeuten


key90p.jpgWaar sta jij met de regie in je leven? Wat houdt je tegen? Wat zijn je dromen? Wat heb je nodig om ze te verwezenlijken? Vind antwoorden in deze scan.

Maak kans op dit gesprek en meld je aan 

Meld je aan >

Direct aan de slag met SoulCollage®?

jess-watters-676630-unsplash.jpg

Bestel dan de online workshop

Meld je aan >

"SoulCollage® is een manier om onszelf te accepteren en onze plek in de wereld te begrijpen. SoulCollage® is een proces dat ons uitnodigt om alle delen van onszelf te ontdekken en te verwelkomen. We openen onszelf om balans in onze wereld te creëren."
- Seena Frost - grondlegger SoulCollage®