info@lucyschaaphok.nl   @lucyschaaphok   +31 (0)6 42 54 69 69

Blog


"Ik heb erg genoten van de SoulCollage® dag en het heeft me veel inspiratie gegeven. Wat een krachtig instrument. Met een aantal klanten ben ik er al aan mee aan de slag."
- Joanke Sierksma, Essentie Coaching

La Loba als archetype

 

Singer.Over.Bones.2.jpgIk wil je graag herinneren aan het archetype dat door sommigen “de zangeres over de botten” genoemd wordt. Natuurlijk is deze zangeres de archeytype die velen van ons aandringt om dit diepe zielenwerk met afbeeldingen te doen.
Ik creëerde een paar jaren geleden een Raadgeverskaart voor de zangeres, nadat ik het verhaal over La Loba vond in het geweldige boek van Clarissan Pinkola Estés “De ontembare vrouw”. Misschien herinner je je het verhaal, zoek het boek weer eens op en herlees het eerste hoofdstuk van het boek. Wanneer je dit doet, denk dan aan het SoulCollage® proces, aan het verzamelen en uitknippen van krachtige afbeeldingen en dan aan het maken van een collage van deze afbeeldingen op kaarten, die onze vele innerlijke zelven, onze begeleidende archetypes en onze zielsbron reflecteren.

Estés vertelt over La Loba, een oude, Indiaanse vrouw die nauwgezet alle verspreide botten van een wolf, die al lang geleden dood was gegaan, verzamelt van de woestijnbodem. Ze plaatst ze langzaam, voorzichtig op de vloer van haar grot, totdat elk bot er is. Dan zingt ze en zingt ze over de botten totdat de wolvenbotten weer vlees, bloed en een nieuw leven krijgen. Wanneer de wolf opspringt en in de woestijn wegrent, verandert het in een wilde en lachende vrouw. Een vrouw vol levenskracht, vreugde en doelgerichtheid.  Voelen we niet allemaal dat ons leven gefragmenteerd en verdeeld is, zoals de botten van deze wolf? Verlangen we niet naar een gevoel van heelheid, van levenskracht, naar het diepe weten wie we werkelijk zijn en wie we worden? Met SoulCollage® volgen we de aandrang van de zangeres, La Loba, de wijze vrouw die binnenin ons leeft en verzamelen we afbeeldingen die krachtig spreken over onszelf. We plaatsen de afbeeldingen bij elkaar op de kaarten en ze neerleggen om ze lief te hebben en te eren. Dan delen we ze met anderen. Dit eren en delen is onze manier van het “over de botten zingen” en brengt onszelf terug naar bewustzijn, naar heelheid en vreugde. Één voorzichtigheid met dit metafoor van de zangeres: SoulCollage® stelt een dynamisch, nooit ophoudende verzameling van onze delen voor en we beginnen met zingen zodra we de eerste kaarten gemaakt hebben. Dit is nooit het laatste deel, dat wacht om gevonden te worden, en er komt nooit een einde aan ons zingen. Het is een beoefening, een manier van leven. Er staat meer in het eerste deel van het boek van Estés dat woorden geeft aan wat we doen. Wanneer je haar audio-opnames hebt dan hoor je dat ze La Loba verandert in een oude Indiaanse man. Hij wordt de wijze, oude man binnenin ons die weet. Kies maar... Misschien wil je een SoulCollage® kaart maken voor dit archetype, de zangeres.

Copyright © 2004 by Seena Frost   (November 2004)
Vertaald door Lucy Schaaphok


 

Gratis e-book SoulCollage® inspiratie en ezine

 

Schrijf je nu in voor het ezine SoulCollage®- en marketinginspiratie en ontvang het ebook gratis.

 

SoulCollage.HighRes_logo2_110p.jpg

 

Meld je nu aan >

 


 

 Zou je dit artikel willen plaatsen in jouw blog, tijdschrift, of iets anders? Dan mag dat. Vermeld dan mijn naam en de website www.lucyschaaphok.nl


 

Gratis video

Van onzekerheid naar succes
met je praktijk

SoulCollage.HighRes_logo2_110p.jpg

 

Meld je aan >


Gratis innerlijk leiderschapsscan voor coaches en therapeuten


key90p.jpgWaar sta jij met de regie in je leven? Wat houdt je tegen? Wat zijn je dromen? Wat heb je nodig om ze te verwezenlijken? Vind antwoorden in deze scan.

Maak kans op dit gesprek en meld je aan 

Meld je aan >

Direct aan de slag met SoulCollage®?

jess-watters-676630-unsplash.jpg

Bestel dan de online workshop

Meld je aan >

"SoulCollage® is een manier om onszelf te accepteren en onze plek in de wereld te begrijpen. SoulCollage® is een proces dat ons uitnodigt om alle delen van onszelf te ontdekken en te verwelkomen. We openen onszelf om balans in onze wereld te creëren."
- Seena Frost - grondlegger SoulCollage®