info@lucyschaaphok.nl   @lucyschaaphok   +31 (0)6 42 54 69 69

Blog


"Ik heb erg genoten van de SoulCollage® dag en het heeft me veel inspiratie gegeven. Wat een krachtig instrument. Met een aantal klanten ben ik er al aan mee aan de slag."
- Joanke Sierksma, Essentie Coaching

5 stappen die helpen bij het loslaten van angst

 

Tijdens deze Corona periode zie je dat mensen op veel verschillende manieren omgaan met de onzekerheid die ontstaan is. De één vind het heerlijk om in de rust te komen, de ander moet hard werken in de zorg voor anderen, de één schiet in de angst en is bang om het virus te krijgen en de ander trekt zich er weinig van aan.

Je weet waarschijnlijk wel dat hoe je reageert op situaties, te maken heeft met jouw overtuigingen. Je overtuigingen zorgen ervoor dat je filters in hebt gebouwd waardoor je het één als waar ziet en het andere als onwaar.

Dit leidt soms tot heftige discussies tussen mensen die er een verschillende mening op na houden. Beide vinden dat ze gelijk hebben en ze zijn vaak niet over te halen om van gedachten te veranderen.

Hoe sterker de overtuigingen zijn, hoe minder gemakkelijk men open staat voor andere gezichtspunten. Overtuigingen ontwikkelen zich soms al vroeg in ons leven.

Angst heeft veel invloed op hoe we reageren op situaties. Wanneer mensen angstig zijn kunnen ze minder logisch denken en staan ze minder open voor andere mogelijkheden en kunnen minder creatieve oplossingen bedenken voor een probleem.

Om echt goed te kunnen nadenken en de best mogelijke oplossingen te vinden, is het nodig dat mensen dichtbij zichzelf kunnen blijven. In hun centrum te kunnen blijven, gegrond zijn. Onthechting van uitkomsten is een belangrijke voorwaarde om geen tot weinig angst te ervaren.

Oke, dat is mooi... maar hoe doe je dat dan? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat deze corona crisis je niet naar de keel grijpt?

Daar zijn een aantal belangrijke stappen voor nodig:

 1. het onderzoeken van je overtuigingen.

  Het leren kennen van je gedachten en overtuigingen is een voorwaarde om een vrijer leven te hebben met minder angst. Het bewustworden hiervan is de eerste stap. Vervolgens kun je je af vragen of je overtuiging waar is. Wellicht zijn er meer mogelijke gezichtspunten? Schrijven kan hierbij helpen. Maar ook het werken met SoulCollage® kan veel inzichten geven in je overtuigingen. 

 2. uit je hoofd zijn.

  Een groot gedeelte van de dag denken we allerlei dingen. Dat hoofd is bijna nooit stil. Datgene doen diat ervoor zorgt dat je uit je hoofd gaat helpt bij het loslaten van gedachten en bij het beseffen dat je meer bent dan je gedachten.

  Je kunt dan dichter bij de kern komen van wie je werkelijk bent. In deze staat van zijn kun je alles laten zijn zoals het is. Je bent in het hier en nu. Je kunt dit bijvoorbeeld door meditatie, tuinieren of iets creatiefs te doen.

  Mensen geven vaak aan deze staat te bereiken wanneer ze SoulCollage® kaarten maken.

 3. je angsten onder ogen zien.

  Waar ben je bang voor en waarom? Ben je bang voor de dood?

  De dood is iets waar we zeker van zijn dat het gebeurt in ons leven. Je goed voorbereiden op de dood en je angsten los te laten maken dat je voluit kunt leven. Alleen dan. Alle angsten maken dat je je jezelf beperkt.

  Uiteraard zijn er ook angsten die belangrijk zijn voor het overleden. Wanneer er een roofdier op je afkomt, dan kan het handig zijn om te vluchten. Dat zijn overlevingsangsten.

  Je hebt ook overlevingsangsten ontwikkeld in je kindertijd, dat was nodig om met bepaalde situaties om te kunnen gaan. Maar die angsten hebben tot op de dag van vandaag invloed op je, als je ze nog niet getransformeerd hebt.

  4. voelen wat je voelt.

  Je mag altijd voelen wat je voelt, want dat is wat er is op dat moment. Er ligt vaak een oordeel op gevoelens. We vinden er van alles van. We hebben misschien geleerd om sterk te zijn en ons niet aan te stellen.

  Het helpt weinig omdat gevoelens die onderdrukt worden er vroeg of laat er wel uitkomen, maar dan meestal niet meer zo gecontroleerd.

  Je gevoelens liefdevol omarmen helpt je bij het in evenwicht brengen van jezelf en bepaalde delen niet te ontkennen. Hoe meer je mag zijn en voelen zoals je bent, hoe meer je angsten los kunt laten.

  Let op dt er een verschil is tussen voelen en gedachten.

  5. de ander als spiegel te gebruiken.

  Irriteer je je aan een ander, ben je boos of heb je een hekel aan bepaald gedrag? De kans is groot dat dit signalen zijn van onderdrukte delen van jezelf.

  Soms zijn ze zo sterk onderdrukt dat je niet herkent dat jij ook een deel in je hebt zitten die dezelfde eigenschappen heeft als die "irritante" ander.

  Een perfecte manier hiervoor is het maken van een SoulCollage® kaart over dat deel. Op die manier ontdek je meer over dat deel in jezelf, wat overduidelijk niet in balans is.


Dit en uiteraard nog veel meer helpt bij het ontwikkelen van je bewustzijn.

De definitie van bewustzijn is als volgt: subjectieve reflectie op indrukken uit de buitenwereld (weten van wat je ziet, hoort of voelt en daarover kunnen vertellen) of op eigen psychische processen (weten van wat er in je omgaat en daarover kunnen vertellen).

Bewustzijn gaat dus over het overstijgen van je eigen verhalen en gedachten en vanuit een helicopterview aanschouwen zonder oordeel. Vanuit bewustzijn kun je keuzes maken die nodig zijn, je verliest dan veel minder snel je centrum.

Hoe meer bewustzijn je hebt, hoe minder je je laat leiden door angsten. Ze hebben dan weinig tot geen grip meer op je en kun je de wereld vanuit een heel ander gezichtspunt aanschouwen.

"Uiteindelijk weten we diep van binnen dat de andere kant van angst vrijheid is"
- Marilyn Ferguson

Hartegroet,


Lucy Schaaphok


 

Gratis video

Van onzekerheid naar succes
met je praktijk

SoulCollage.HighRes_logo2_110p.jpg

 

Meld je aan >


Gratis innerlijk leiderschapsscan voor coaches en therapeuten


key90p.jpgWaar sta jij met de regie in je leven? Wat houdt je tegen? Wat zijn je dromen? Wat heb je nodig om ze te verwezenlijken? Vind antwoorden in deze scan.

Maak kans op dit gesprek en meld je aan 

Meld je aan >

Direct aan de slag met SoulCollage®?

jess-watters-676630-unsplash.jpg

Bestel dan de online workshop

Meld je aan >

"SoulCollage® is een manier om onszelf te accepteren en onze plek in de wereld te begrijpen. SoulCollage® is een proces dat ons uitnodigt om alle delen van onszelf te ontdekken en te verwelkomen. We openen onszelf om balans in onze wereld te creëren."
- Seena Frost - grondlegger SoulCollage®